Печени свински гърди с карамелизиран лук
Свинско с чесън, розмарин и мащерка.
Необходими продукти:
- 1 средно парче свински гърди
- 1 голяма глава червен лук, фино нарязан
- малко бяло вино
- стръкове розмарин и/или мащерка
- 4 или 5 скилидки чесън, счукан
- сол, пипер, зехтин
Начин на приготвяне:
1. Загрейте предварително фурната на 230°C.
2. Остържете кожата от мазнината на свинското с много остър нож. Овкусете щедро със сол и пипер. Заделете докато поизсъхне малко.
3. Нарежете лука на много тънки филийки. Постелете лука в тавичка за печене и отгоре сложете свинското, така че мазнината да тече върху резените лук. Сложете стръковете подправки и чесъна върху лука и овкусете с малко сол и пипер.
4. Поръсете щедро със зехтин, така че да се покрие кожата на свинското. Налейте бяло вино около лука. Сложете във фурната за около час. Проверявайте от време на време, за да не изгори кожата или да не се изпари течността. Ако това стане, сипете още малко вино. Печете до желаната готовност.
5. Извадете от фурната и оставете да престои около 10 мин. Ако желаете, може да върнете лука да се доизпече.
6. Поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ