Печени зеленчуци по японски
Вегетарианско ястие от японската кухня.
Необходими продукти:
- 1 тиквичка, нарязана диагонално
- 1/3 бяла ряпа, нарязана
- 4 малки глави лук
- 1 супена лъжица олио от рапица
- ½ супена лъжица сусамено олио
- 1 супена лъжица черно сусамено семе
- 1 супена лъжица бяло сусамено семе
За заливката:
- ¼ чаша бульон от даши (или пикантен бульон)
- 3 супени лъжици мирин
- 2 супени лъжици захар
- 1 супена лъжица соев сос
- 2 супени лъжици червено мисо (или соя)
Начин на приготвяне:
1. Смесете олиото от рапица и сусаменото олио и прибавете зеленчуците.
2. Подредете зеленчуците в съда за печене и ги поставете във фурната за 10 минути на 180 градуса.
3. През това време в малък тиган смесете даши бульона, захарта, мирина, соевия сос и разбърквайте, докато захарта се разтвори. Премахнете от котлона и прибавете соята (мисо).
4. Залейте зеленчуците с приготвената смес и ги печете още 2 минути, след това ги обърнете, залейте с останалата част от сместа и отново печете около 2 минути.
5. Сервирайте, като ги поръсите с черен и бял сусам.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ