Печени банани с шоколад на грил
Банана сплит с шоколадов топинг и кафе.
Бон Апети
Излъчен на 28.09.2017
Мариновани банани на грил с карамелена коричка, заливка от ароматен мока шоколад с кафе и топка сладолед се сервират на масата на Лора и Стоян, за да изкушат сетивата на всеки любител на изтънчени десерти. Това е сладкиш за ценители, в който се усеща дъх на канела, анасон, нес кафе, карамел и какако, смесени с приятния плодов вкус на бананите и нежната мекота на сметанов шоколад. А когато сервирате и всичко това с топка ванилов сладолед, идилията става абсолютна.
Първо се прави захарен сироп, в който се мариноват бананите. За целта се смесва кафява захар с вода, добавят се пръчица канела и звездички анасон и се кипва до разтваряне на захарта. Щом се махне от огъня, в ароматния сос се добавя и тъмен ром, а после се накисват целите почистени от кората банани за 4 часа. Обелките се запазват, защото ще потрябват при печенето.
Маринованите банани се връщат внимателно в корите си. Те са станали меки и много ароматни. После се поръсват щедро с още кафява захар и се пекат на барбекю, грил, грил тиган или плоча на силен огън, докато захарта се карамелизира. През това време кулинарят може да приготви шоколадовия сос като в част от маринатата добави много какао на прах и инстантно кафе. Сипва се още течна животинска сметана и се готви на слаб огън до редуциране. Накрая се добавя и шоколадов кувертюр или шоколадови капки и с гъстата мока смес се заливат изпечените банани. И по желание в чинийката влиза и топка сладолед.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ