Печена агнешка плешка с оризова подробица
Пълнено агнешко на фурна с карантия, басмати и зеленчуци.
Необходими продукти:
- една агнешка плешка
- 2/3 ч.ч. ориз басмати (или друг ориз по ваш избор)
- 1 връзка пресен девисил
- 1 връзка пресен джоджен
- 200-300 г черва
- няколко картофа (по желание)
- връзка зелен лук
- сух джоджен
- олио
- сол
- пипер
- мащерка
- вода
- 200 мл бяло вино (по желание)
Начин на приготвяне:
1. Направете плънката като запържите лука и нарязаните на кръгчета черва в малко олио, след това добавите чаша вода и ориза и оставите да се поразвари докато абсорбира течността.
2. След като свалите от огъня, добавете нарязаните на ситно пресни девисил и джоджен и овкусете със сухите подправки. Размесете хубаво и оставете да застине.
3. Намазнете тава и сипете в нея чаша вода. Можете да добавите и бяло вино по желание. Някои хора слагат на дъното й дебели дървени пръчки, които да държат месото далеч от течността, за да може да се пече на пара, а не да се вари в нея. Ако сте решили да последвате примера им, наредете си 3-4 дръвца на дъното на приблизително равни отстояния едно от друго.
4. Вземете плешката и я разцепете по широчина с остър нож за месо. Натрийте я отвсякъде със сухи подправки, след това я напълнете с подробицата.
5. Поставете в тавата, разполовете картофите и ги нахвърляйте около месото и завийте с алуминиево фолио.
6. Печете 3 часа на 150-160 градуса във фурна, като десетина минути преди да извадите, махнете фолиото и оставете коричката да се запече.
Добър апетит!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ