Патешки бутчета с броколи
Патешко със зеленчуци и цитруси.
Вкусно патешко с грейпфрут, броколи и нахут прави Ути Бъчваров, като типично в негов стил нарича лекото и полезно основно "салата". Но нека сладокусният водещ не ви прилъгва, че ястието не е подходящо за засищане - напротив. Питателната комбинация от месо с варива, зеленчуци, плодове и ядки е страхотна вечеря.
Първо се обезкостяват патешките бутчета. Можете вместо тях да използвате гърди. Подготвя се марината с източен акцент - малко мастика, узо или друг анансонов елемент, а в него - сумак, кимион, цитрусови корички, захар, зехтин. После мръвките полягват в соса и се прибират в хладилник. През това време можете да си направите броколите, като отделите цветчетата и ги сготвите за кратко в подсолена вряща вода. После се шокират в ледена вода, за да останат свежи и хрупкави.
Патешкото месо се пече на фурна, като Ути показва хитър трик как да не изпоцапате печката. Нахута се отцежда от водата на консервата, измива се и се прехвърля в купа. Овкусява се със сол, сумак, цитрусов сок и към него се добавят броколите и нарязан на полумесеци червен лук. Отделно на сух тиган се запичат ядки и се почистват парченцата на един грейпфрут.
Изпеченото патешко се изчаква да почине и след това се нарязва на парчета. Ястието се сглабя като в чиния се разпределя гарнитурата, отгоре се редят мръвките, после парчетата грейпфрут и на финала се поръсва с печени ядки.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ