Паста със сос от вермут
Пене с панчета и печурки.
Необходими продукти:
- 500 г паста пене
- 1 средна глава лук
- около 200-250 г панчета, нарязана на кубчета
- 8 скилидки чесън, фино нарязан на кубчета
- 30 г. сушени манатарки
- 2 печурки, нарязани на кубчета и без пънчетата
- около 1 ч.ч. пълномаслена сметана
- пармезан, настърган
- около 1/2 ч.ч. сух вермут
- зехтин
- пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Накиснете манатарките за 1/2 час във вода с малко вермут и зехтин. Малко преди готвене, добавете и печурките. Ако не намерите манатарки, заменете с двойно количество печурки.
2. Сгответе панчетата със зехтин в голям тиган на среден или средно силен огън.
3. Междувременно кипнете вода за пастата и я сложете наведнъж, когато заври.
4. Когато мазнината на панчетата стане полу-прозрачна, добавете чесъна и лука. Когато лукът започне да става полу-прозрачен, добавете гъбите (ако има и течност, сложете и нея) и малко пипер и гответе докато течността се изпари почти напълно. Добавете вермут и гответе за около 5 мин. преди да намалите огъня и да добавите сметаната и пармезана. Разбъркайте хубаво с пастата, докато сосът се сгъсти и залепне за пенето. Поднесете топло.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ