Панцероти с патешко, хвойна и масло
Паста с патешко и ядки.
Необходими продукти:
- 1 ½ с.л. (25 г) масло
- 2 плодчета от хвойна, леко смачкани (продават се в билкарските магазини)
- 6 горчиви бадема
- 1 ч.л. бяло вино
- 1 ч.л. пресни иглички от розмарин, накълцани
- 6 панцероти, пълнени с патешко (или друга подобна паста)
- половин средно голям морков, обелен и настърган
- няколко посолени и опечени шам-фъстъка, обелени
Начин на приготвяне:
1. Сложете подсолена вода да се вари за пастата.
2. Нагорещете маслото, докато покафенее. Разтопете го в малка тенджера на слаб огън, докато температурата достигне 145°С.
3. Отстранете го от огъня и добавете смачканите плодове от хвойна. Покрийте съда с капак или чиния и го оставете да постои така 1-2 мин., преди да извадите плодовете от хвойна.
4. Водата трябва да е завряла досега. Изсипете панцеротите и ги сварете според указанията на опаковката. Междувременно счукайте горчивите бадеми в хаванче, докато получите едри бели трохи. Изсипете ги при маслото, добавете бялото вино и разбийте всичко хубаво. Добавете накълцаните иглички розмарин и затоплете сместа на слаб огън.
5. Пастата трябва вече да се е сварила. Изцедете я с решетъчна лъжица и я сложете в купа, залейте я с две трети от масления сос и я разбъркайте внимателно, за да се покрие със соса.
6. Изсипете настъргания морков в средата на една затоплена чиния и го разпределете равномерно по дъното й.
7. Сложете панцеротите върху настърганите моркови, полейте с малко маслен сос около тях, а останалия сос излейте върху самите панцероти.
8. Поръсете с шам-фъстък, натрошен на едри парчета.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ