Панирани пилешки джобчета с гъби и сметана
Пилешки шницели с гъбена плънка в сметанов сос.
Необходими продукти:
- 600 г пилешко месо (гърди или бут без кост)
- 150 г печурки
- 2 глави лук
- 1-2 яйца
- 2-3 с.л. сметана (може и заквасена)
- 100 г галета
- сол и пипер на вкус
- растителна мазнина за пържене
Начин на приготвяне:
1. Почистете пилешките филета и направете разрези в тях така, че да се образуват джобчета. Размерът им зависи изцяло от формата на месото и големината му. Ако направите по-малки пакчетчета, ще е по-вкусно, но все пак в тях трябва да има достатъчно място за плънка. Работете с остър нож, за да може хем месото да е тънко, хем страните на джоба да не се накъсат. Оформените пакетчета обтрийте с подправки и оставете настрана докато дойде редът им.
2. Наситнете лука и гъбите. Сгорещете малко мазнина в тиган, изсипете вътре лука, а след като започне да позлатява, добавете и гъбите. Посолете и овкусете с черен пипер. Отцедете запръжката от мазнината и я смесете със сметаната. Сместа не трябва да става течна.
3. Напълнете джобчетата със сместа и фиксирайте с клечки за зъби, за да не изтича. Можете да слгате половинки клечки, за да не стърчат прекалено много.
4. В една чиния си разбийте яйцето, в друга си изсипете галетата. Можете да не слагате цялата наведнъж, за да не се овлажни. Сгорещете растителна мазнина в тигана. Този път бъдете по-щедри в намазняването. Подгответе си и чиния за вадене, застлана с домакинска хартия, върху която да се отцеди излишната мазнина от шницелите.
5. Потапяйте внимателно джобчетата в яйце, след това овалвайте в галета и пържете двустранно до готовност.
6. Готовите месца сервирайте с пресни зеленчуци и по желание със сос за потапяне - чеснов, млечен или майонеза, в които можете да добавите лют сос или горчица. Преценете как ще ви е най-вкусно. Хапвайте докато са още топлички.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ