Пандишпанов сладкиш с плодове
Бабиният кекс с компот в по-модерен вариант.
Помните ли онзи любим бабин сладкиш, който представлява сиропиран кекс с компот от кайсии или праскови. Оказва се, че този десерт или закуска се прави сравнително лесно, а и компотът може да бъде заменен с пресни плодове. Дали ще бъде със сироп или ще го хапвате в по-въздушния му и нискокалоричен вариант, си зависи от вас. Кулинарната влогърка Диана Митова-Попова, по-известна като Диди показва в своя канал didiskitchen, как да си направим пандишпанов сладкиш с плодове, като оставя голямо поле за импровизация.
Тъй като Диди работи с пресни плодове, се спира на сини сливи - хем сладки, хем леко стипчиви - модерни в способността си да създават съвременни десерти. Плодовете се измиват и разделят на половинки, които пък се подреждат в тава, застлана с хартия за печене. Отгоре се поливат с разтопено масло, а по желание можете да добавите и захар, за да се получи карамел. След това влизат във фурната да се запекат, за да разгърнат вкуса си.
През това време правим блата - разбиваме на пяна жълтъци със захар и ванилия. След това в друг съд разбиваме белтъците на яйцата на гъста. После обединяваме внимателно двете смеси, като вече не работим с миксер. Следва да се добави и брашното, като Диди го прави през цедка, за да стане сместа по-въздушна. Слага се и един бакпулвер, който да гарантира нежната текстура на пандишпановия десерт. След това сместа се изсипва върху запечените и леко охладени плодове и се заравнява. Сладкишът влиза обратно във фурната за 40-50 минути.
На финала се обръща, след като се е изпекъл и охладил, и се поръсва с пудра захар. Ако решите да работите с компот, то извадете плодовете и ги наредете в тава. Покапете с масло, но не запичайте. А след като изпечете десерта, сиропирайте със сока от компота. Ако пък работите с пресни плодове и искате сироп, разтворете захар във вряща вода в съотношение 2:1 в полза на захарта. Сиропирайте охладения сладкиш с горещия сироп.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ