Палачинки със зелен лук
Малки палачинки на тиган.
Необходими продукти:
- 250 г брашно
- 2-3 стръка зелен лук (само перата)
- 3 с.л. сусамово олио (от печен сусам)
- 1 с.л. олио
- ½ ч.л. сол
- 220 мл вряща вода
Начин на приготвяне:
1. Изсипете брашното и солта в купа и ги смесете. Добавете сусамовото олио и 1 с.л. обикновено олио и изсипете върху сместа 220 мл. вряща вода. Смесете всичко, докато получите тесто.
2. Поръсете с малко брашно повърхността, върху която ще омесите тестото, и ги размесете за няколко минути, докато стане гладко. Тестото трябва да бъде леко еластично и лепкаво, но ако е прекалено лепкаво, добавете още малко брашно. Оставете тестото да втаса за 15 мин.
3. Върху набрашнената повърхност разточете тестото на дълъг овал и го разделете на 20-24 малки части.
4. Разточете всяка част на тънък слой с диаметър 10 см. Използвайте брашно, за да не залепва тестото.
5. Намажете повърхността с малко сусамово олио, поръсете с малко зелен лук и след това навийте всяко парче на руло, като затворите краищата му. Вземете рулцата и ги навийте от единия до другия край, така че да оформите малки топки. Оставете рулцата да втасат няколко минути.
6. Сплескайте рулцата с длан или чиния. С точилка ги разточете, докато отново получите кръгове с диаметър 10 см. Поръсете ги с брашно, за да не се залепват и ги подредете върху набрашнена повърхност, за да втасат още малко.
7. Загрейте малко олио на умерен огън и сложете няколко от палачинките да се пържат за 2-3 мин. Палачинките трябва да придобият златистокафяв цвят и да станат хрупкави.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ