Палачинки с мармалад и сметана
Сладки палачинки с конфитюр и апетитна украса.
Необходими продукти:
- 3 ч.ч. мляко
- 3 яйца
- 2 ч.ч. брашно
- 30 грама масло
- 80 мл олио
- 2 с.л. захар
- сол на вкус
- мармалад по избор
- сметана за украса
- масло или олио за печене.
Начин на приготвяне:
1. Тайната на тази рецепта е в приготвянето на изключително фини и тънки палачинки, чието тесто се спретва на няколко етапа. За начало трябва да изсипете 2 ч.ч. мляко в метален съд и да ги подгреете на котлона, но без да позволявате млякото да кипва - просто трябва да се стопли.
2. Към това мляко добавете маслото, растителната мазнина и жълтъците от яйцата. Сипете още захарта и сол на вкус (около 1/2 ч.л. е добре).
3. Към така получената смес добавете брашното, замесете твърдо за палачинки тесто и когато го разъркате хубаво и не останат в него бучки, тогава добавете и останалото мляко.
4. Разбийте белтъците на пяна с малко сол и ги добавете към тестото. Мешайте хубаво до пълно хомогенизиране.
5. Печете палачинките на умерен огън и силно загрят тиган двустранно, като за всяка нова добавяте мазнина.
6. Намажете вътрешността на всяка палачинка с мармалад и завийте в желаната от вас форма.
7. Отгоре украсете със сметана по желание, добавете плодове или още мармалад в името на една апетитна визия, която да отговаря на вкуса на тези десертчета или закуски.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ