Палачинки с карамелизирани банани и мед
Палачинки с мед и плодове.
Необходими продукти:
- 250 г обикновено брашно
- 1 с.л. бакпулвер
- щипка сол
- 1 ч.л. захар
- 2 големи яйца, на стайна температура и леко разбити
- 300 мл мляко
- 30 г масло, разтопено и охладено, плюс допълнително за пърженето
За карамелизираните банани:
- 30 г масло
- 2 големи банана, разполовени по дължина
- 1 с.л. кафява захар
За канеления сироп с мед:
- 1/2 ч.ч. + 1 с.л. мед
- 1/2 ч.ч. вода
- 1 шушулка канела
Начин на приготвяне:
1. Смесете брашното, солта, бакпулвера и захарта в купа. Бавно прибавете млякото, след това маслото и яйцата и разбъркайте хубаво. Оставете течното тесто на стайна температура за 20 мин. Междувременно се заемете с бананите и сиропа.
2. За да направите канелено-медения сироп, смесете меда и водата в средна тенджерка. Натрошете шушулката канела в тенджерката и оставете сместа да кипне, като разбърквате хубаво. Оставете сиропа да покъкри няколко минути преди да изключите котлона и да заделите да се охлади. Сиропът ще се сгъсти значително след охлаждане. Прецедете през ситна цедка и заделете.
3. За да направите карамелизираните банани, разтопете маслото в голям тиган за пържене на среден огън. Прибавете кафявата захар и разбъркайте докато се смеси с разтопеното масло. Внимателно сложете бананите с отрязаната част надолу. Оставете ги да постоят в тигана 3 мин. преди да обърнете и да готвите още 3 мин. Бананите трябва да са с хубав златисто-кафяв цвят. Изключете котлона и заделете.
4. Разтопете маслото в голям тиган за пържене на среден огън. Намалете котлона до слаб и изсипете достатъчно от течното тесто, колкото да се получи средна палачинка. Обърнете я, когато започнат да се образуват мехурчета и течното тесто се е втвърдило. Пържете още около минута, преди да сложите в чиния за сервиране. Направете същото с останалото течно тесто. Поднесете палачинките с карамелизирани банани и щедро поляти със сироп. За 2 големи порции.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ