Паеля с чоризо и скариди
Испанско ястие тип сърф енд търф с колбас и скариди в ориз и грах.
Необходими продукти:
За бульона:
- 2 с.л. зехтин
- 1 ч.л. шафран
- 100 г обрезки от скариди (опашки, жили, люспи - каквото има; може да замение с рибни кокали)
- 2 ч.л. сол
- 500 мл пилешки бульон
За ястието:
- 2 с.л. олио
- 200 г чоризо или наденица
- 2 скилидки чесън
- 1 глава лук
- 1 ч.л. сладък пипер
- лют пипер на вкус
- 2 с.л. зехтин
- 1 ч.ч. ориз
- 2 ч.ч. грах (замразен)
- 25-30 скариди (можете от тях да вземете обрезки за бульона)
- 1 сладка чушка
Начин на приготвяне:
1. Сгорещете мазнината за бульона в касерола, изсипете в нея рибните или скаридените остатъци и гответе 2 минути на умерен огън. Добавете подправките, залейте с бульона, изчакайте да кипне, захлупете с капак и оставете да къкри 20 минути. След това прецедете.
2. През това време гответе останалата част от ястието. Чоризото нарежете на кръгчета. Вместо него можете да изберете някакъв вид наденица - добре овкусена. Сгорещете олиото в тенджера с огнеупорни дръжки и запържете в него двустранно кръгчетата наденички.
3. Добавете намачкания чесън, гответе 2 минути, после и наситнения лук. Подправете с двата вида пипер и гответе докато лукът леко позлатее.
4. Добавете зехтина, ориза (без да го миете) и запържете няколко минути. След това вкарайте и грахта в тенджерата.
5. Разбъркайте финално. Подредете отгоре скаридите, а между тях сложете резени чушка. Залейте с бульона и оставете да кипне.
6. Прехвърлете от котлона в предварително загрята на 180 градуса фурна и гответе 20 минути. След това върнете на умерено загрят котлон за още 10 минути. После е готово за сервиране.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ