Охлюви с ароматен сос
Охлюви с шунка, наденица и бекон.
Необходими продукти:
- 1 кг охлюви
- 150 г нарязан бекон
- 150 г свинска наденица
- 100 г осолена шунка
- 2 глави лук
- 5 домата
- 4 скилидки чесън
- зехтин
- 20 г брашно
- щипка захар
- черен пипер
- сол
Начин на приготвяне:
1. Измийте охлювите и ги почистете много хубаво няколко пъти. След това ги сложете в тенджера със студена вода на слаб огън, докато започнат да се показват от черупките. Когато това стане, увеличете максимално огъня и оставете да се варят 10 мин. Изплакнете ги и ги почистете. Сложете отново да се сварят в чиста вода за още 10 мин. и заделете.
2. В тиганче сложете зехтин и нарежете свинската наденица вътре. Пържете до златисто и заделете.
3. В същата мазнина запържете бекона, нарязан на малки парчета. Когато покафенее, заделете при наденицата.
4. В същата мазнина запържете и шунката и когато е готова, сложете при останалото месо. Пак в този тиган запържете лука и скилидките чесън, като разбърквате.
5. Пригответе сос от доматите, овкусени със сол и пипер, като бъркате в тенджерка на умерен огън.
6. Изплакнете и пригответе охлювите.
7. Не спирайте да разбърквате соса, докато течността от доматите се изпари съвсем и остане на мазнина.
8. Добавете цялото месо в тенджерата и разбърквайте 5 мин. Сложете охлювите и бъркайте още 5 мин., за да се покрие всичко със сос.
9. Добавете чаша вода и една пикантна червена чушка. Оставете всичко да се вари на слаб/умерен огън за 45 мин.
10. Добавете брашното, солта, захарта и черния пипер и бъркайте докато се получи гъст сос.
11. Поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ