Охлюви задушени в тиганче с лук и пресен чесън
Пържени охлюви за мезе с пресен лук и подправки.
Необходими продукти:
- 500 г сварени охлюви
- 1 връзка пресен лук
- 1 връзка пресен чесън
- пресен джоден
- сол
- мащерка
- връзка магданоз
- 3 с.л. мазнина (олио, зехтин)
- черен пипер
- бяло вино.
За варенето на охлювите: Ако не ги купите от магазин, а вие си ги приготвяте, то ще трябва да направите още няколко неща. Първо се поставят за 24 часа в тенджера с 100 грама брашно, захлупена с капак, който е затиснат с тежест. На другия ден брашното се измива, охлювите се слагат във вряща вода и се варят 1 час. След това вадите от черупките, почиствате задната част и приготвяте супа или си ги правите на заготовки във фризера за други ястия с тях.
Приготовление: Сварените охлюви нарязвате на 2 части. Лука и чесъна разделяте на бяла и зелена част, след това нарязвате на ситно всяка от частите. Магданоза и пресния джоджен също се нарязват на ситно. След това в тиганче затопляме мазнината, но не на максимална температура. След това започваме да пържим охлювите. 5 минути по-късно добавяме и бялата част на лука и чесъна, захлупваме с капак и задушаваме около 10 минути на слаб огън. Ако ястието се захваща за тигана, сипете малко вода или бяло вино. Преди да стане готова манджата, добавете зелените части на лука и чесъна, както и подправките – мащерка, джоджен, магданоз, сол на вкус и черен пипер. Махнете капака и пържете без капак още 5 мин. След това остранете от огъня, покрийте с капака пак и оставете да се задуши малко преди да поднесете за мезе със вино или ракия. Приятен апитит.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ