Ориз с патешки гърди
Вкусно пате със зеленчуци и жасминов ориз.
Необходими продукти:
- 4 патешки гърди, с кожата
- 1 с.л. зехтин
- 3 глави лук шалот, тънко нарязан на филийки
- 1 голяма скилидка чесън, тънко нарязана на филийки
- 1 пръчица канела
- 3 с.л. оризово вино
- 2 с.л. соев сос
- 1 с.л. сос от стриди
- щипка сол
- 1 ч.л. прясно смлян черен пипер
- малка шепа зелен лук, фино нарязан и още 2 с.л. допълнително за украса
- 1 с.л. кафява захар
- задушен жасминов ориз за поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Налейте олио (но не много, защото кожата на патешкото също ще пусне мазнина) в тиган с дебело дъно и сгорещете на силен огън. Сложете гърдите с кожата надолу и оставете за около 3 мин. Намалете огъня до средно-слаб и пържете още 3-4 мин.
2. Когато кожата стане хрупкава и покафенее, извадете месото от тигана и го сложете върху дъска за рязане. Нарежете на кубчета с големина 2,5 см.
3. Увеличете отново огъня до силен, със същото олио. Добавете лука шалот, чесъна и канелата и пържете, като разбърквате, докато усетите аромата - около 1 мин. Върнете месото и добавете виното.
4. Когато виното се изпари (след около 1 мин.), добавете соевия сос, соса от стриди, сол и пипер на вкус. Разбъркайте докато всичко се сготви напълно - още около 3-4 мин.
5. Намалете огъня до умерен, прибавете зеления лук и кафявата захар и разбъркайте много добре, така че всяко парченце месо да е покрито със соса.
6. Поднесете в купа върху горещ ориз и украсете с допълнително зелен лук и с щедро количество от соса.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ