Овнешко с кокос
Оригинална индийска агнешка супа.
Необходими продукти:
- 1 кг овнешко/агнешко
- 1 малък кокос
- 3 с.л. чана дал
- 1 лук
- 8 скилидки чесън
- 2,5 см джинджифил
- 1 с.л. смлян пипер
- 1 с.л. зърна кимион
- 1 с.л. синапено семе
- 1 с.л. маково семе
- 1 с.л. кориандър на прах
- 2 къри листа
- 1/2 ч.л. куркума на прах
- 3 зелени чилита
- 2 с.л. олио
- 2 ч.л. сол
- 2 ч вода
Начин на приготвяне:
1. Настържете кокоса и пригответе 1 ч гъсто мляко и 2 ч разредено кокосово мляко.
2. Обелете джинджифила и чесъна.
3. Пюрирайте в блендер чесъна, джинджифила, пипера, кимиона, маковото семе и листата къри на фина паста с 2 с.л. вода.
4. Нарежете лука и зелените чилита фино.
5. Нарежете овнешкото на кубчета от по 2,5 см.
6. Изпечете в тавичка чана дала за 3 мин.
7. В тенджерка, сгорещете вода и разреденото кокосово мляко. Прибавете месото и чана дала. Оставете да заври, намалете котлона и варете на слаб огън за 30 мин.
8. Извадете месото и прецедете бульона в друга тенджерка.
9. Внимавайте чана дала да не остане на дъното - трябва да е при бульона.
10. Сгорещете олио в тиганче и прибавете лука и листата къри. Запържете за 5 мин. и намалете котлона.
11. Прибавете месото и пържете още 5 мин., след което налейте бульона.
12. Оставете да заври, посолете на вкус и варете на слаб огън за 10 мин.
13. Прибавете гъстото кокосово мляко и затоплете внимателно за 5 мин., без да оставяте да заври.
14. Поднесете горещо.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ