Мъфини от моркови с босилек и пармезан
Морковени кексчета с пармезан, босилек и млечен сос.
Необходими продукти:
- 4 големи моркова
- 50 г масло
- 1 с.л. брашно
- 4 яйца
- 50 мл готварска течна незаквасена сметана
- 80 г пармезан (може и 100 г кашкавал)
- 4 стръка пресен босилек
- скилидка чесън
За соса (по желание):
- 2 скилидки чесън
- 200 мл кисело мляко с висока масленост
- връзка копър
- сол
Начин на приготвяне:
1. Обелете морковите и ги нарежете на малки кубчета. Сгорещете 30 г от маслото на умерен огън в тиган и запържете морковите за 6-7 минути докато хванат лека коричка. Махнете от огъня.
2. Оберете листата на босилека и ги смелете в чопър или наситнете. Намачкайте и скилидката чесън, а пармезана - рендосайте.
3. Разбийте яйцата със сметаната в купа и пресейте в сместа брашното. Разбийте отново.
4. Добавете чесъна, босилека, пармезана и морковите и разбъркайте нежно.
5. С останалото масло намажете купички за суфле или мъфини. Разпределете сместа в тях.
6. Печете на 200 градуса в предварително загрята фурна за 16-20 минути.
7. Готовите кексчета охладете леко и извадете от формичките щом позволят да се отлепят безпроблемно от съда.
8. По желание пригответе сос като намачкате чесъна със сол, залеете с кисело мляко и добавите наситнени копърови листа.
9. Поднесете кексчетата със соса.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ