Мъфини от леща с кашкавал
Солени кексчета от леща с масло, яйца и кашкавал.
Необходими продукти:
- 500 г леща
- 3 глави лук
- 3 с.л. олио
- 3 яйца
- 60 г масло
- 100 мл мляко или течна готварска сметана
- 200 г кашкавал
- сол, черен и лют пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Сварете лещата до готовност. Още докато е вряла отцедете от водата, за да изпари топлината ѝ остатъчната влага.
2. Докато лещата се вари наситнете лука и го запържете до покафеняване в олиото.
3. Готовата леща прехвърлете в блендер, добавете млякото (сметаната), сол и пипер и маслото. Пюрирайте. Не е нужно да става хомогенна смес. В оригиналната рецепта дори пюрето се мачка с фина преса на ръка, за да се запази леко хрупкава текстура. Може да опитате този по-трудоемък, но по-вкусен вариант.
4. В голяма купа разбийте яйцата. Добавете към тях лука и лещата. Разбъркайте.
5. Рендосайте кашкавала и го прибавете в купата. Разбъркайте отново, опитайте на вкус и ако ви допада, прехвърлете в намазнени купички за суфле или мъфини. Ако ли не - добавете още подправки.
6. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 15-22 минути, в зависимост от размера на купичките.
7. Готовите солени мъфини поднесете по желание с украса от чери домати и листенца босилек. Чесново млечен сос за заливка също се връзва идеално.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ