Муджадара - ястие с леща, кафяв ориз и кисело мляко
Вегетарианско ястие с ориз и леща.
Необходими продукти:
- 2 порции леща (например сушена червена)
- 1 порция кафяв ориз басмати или див ориз (или булгур, киноа, перлен ечемик - по избор)
- лук - поне 1 глава на човек, обелен и нарязан на филийки
- чесън - 1 скилидка на човек, обелен
- зехтин
- смлян кимион
- сол и пипер на вкус
- лимонов сок, на вкус
- кисело мляко за поднасяне (по желание)
- магданоз за украса (по желание)
Начин на приготвяне:
1. Измийте лещата и ориза и ги сварете с щипка сол и пипер, около 1 ч.л. смлян кимион и обелените, цели скилидки чесън.
2. Карамелизирайте лука, на бавен огън в много зехтин и заделете.
3. Прибавете го към сварените ориз и леща, като добавите още зехтин, ако сметнете за необходимо.
4. Опитайте и доовкусете с още кимион, сол и пипер, ако трябва. Сложете няколко капки лимонов сок и поръсете с пресен магданоз.
5. Поднесете с кисело мляко отстрани.
6. Може да поднесете и със салата от нарязани пресни домати, червен лук и краставица, поръсени със зехтин, сол и пресен магданоз.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ