Морковен кекс с маково семе и млечен крем
Сладкиш с тесто от моркови и крем от извара, сметана и ванилия.
Необходими прпдукти:
За млечния крем:
- 350 г извара
- 100 мл млечна незаквасена сметана
- 70 г захар
- 2 яйца
- 30 г царевично нишесте
- ванилия - каквато имате
- щипка сол
За тестото:
- 3 яйца
- 100 г захар
- щипка сол
- 100 мл олио
- 200 г брашно
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1 ч.л. канела на прах
- 200 г моркови
- 2 с.л. маково семе
Начин на приготвяне:
1. Направете крема като изсипете изварата в купа, след това залеете със сметаната, добавите захарта и царевичното нишесте, яйцата, щипка сол и ванилията и всичко това смелите с пасатора за супи до получаването на еднороден крем. Дръпнете го настрани да изчака реда си.
2. Продължете с тестото. Чукнете в друга купа яйцата и сипете захарта и щипка сол. С миксер разбивайте първо на бавна, после на умерена степен 7 минути.
3. Измийте морковите и ги рендосайте на ситно ренде.
4. Добете при яйчения крем олиото и разбъркайте вече с тел. Миксерът беше до тук.
6. Пресейте отгоре брашното с бакпулвера, ръснете канелата и отново с телта превърнете тези продукти в хомогенно тесто. На финала добавете морковите и маковото семе и разбъркайте хубаво. Трябва да се получи гъста смес, която доста ще намалее от първоначалния си обем след разбиването на яйцата. Но няма проблем.
7. Вземете малка тавичка и застелете с хартия за печене. Проблизителни размери от 21х21 са идеални. Ако имате форма с падащо дъно и лице на дъното около 440 кв. см., използвайте нея като сложите хартия за печене само на дъното.
8. Изсипете половината от тестото и заравнете с шпатула. Отгоре изсипете половината от крема и пак заравнете. Сега идва трудната част - внимателно с шпатулата разпределете останалото тесто върху крема, а после върху него и останалия крем. Бъдете нежни и прецизни, защото всичко лепка и трудно се управлява.
9. Пъхнете сладкиша в загрята на 175 градуса фурна за 45 минути.
10. След изваждане изчакайте да се поохлади и извадете от формичката. По желание поръсете с пудра захар през цедка. Нарежете на парчета и сервирайте.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ