Мини мекички с лютеница от чушки
Солени мекици от грис със сос от печени чушки, крем сирене и орехи.
Апетитни тестени пърженки готви Ути Бъчваров, наричайки ги мекици, но всъщност хрупкавите соленки от грис повече наподобяват крекери, които се топкат в разядка от печени чушки с ядки и крем сирене. Ястието е калорична закуска за цялото семейство, подходяща за студените почивни дни.
Първо се замесва тестото - пресято брашно, пшеничен грис, къри на прах за цвят и аромат, голямо количество разтопено масло, щипка захар и сол и мляко. Замесва се на топка и се оставя да почине, завито със стреч фолио. А в това време се прави сосът. В блендер се слагат печени чушки, запечени орехи, крем сирене, чесън на богато, малко оцет, лимонови корички за свежест, черен и червен пипер и сол. Пюрира се и се прехвърля в купичка.
Починалото тесто се разточва върху набрашнен плот на нетънка кора. От нея се изрязват желаните формички. Можете да опитате дори с форми за сладки или отвор на чаша. После се пържат на маслена баня, вадят се върху домакинска хартия, която да попие излишната мазнина за минута-две и остава да се сервират.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ