Менемен - яйца в доматен сос със зеленчуци
Турско ястие, подобно на шакшука или пържени яйца в доматен сос с чушки, чесън, лук и подправки.
Необходими продукти:
- 3 с.л. олио
- 1 глава лук
- 300 г сладки чушки
- 500 мл консерва домати в доматен сос
- 1/2 ч.л. сол
- 1 ч.л. захар
- 1/4 ч.л. черен пипер
- 4 скилидки чесън
- 2-3 стръка пресен лук
- 6 яйца
- листа мента
Начин на приготвяне:
1. Нарежете лука и чушките на кубчета, пресния лук на шайбички, като си отделите и част от него за украса, а чесъна - намачкайте.
2. Сгорещете олиото в тиган и запържете в него на умерен огън лука и чушките за 4 минути при периодично бъркане.
3. Залейте с консервата домати, прибавете сол, захар, пипер и намачкания чесън и оставете да къкри няколко минути до сгъстяване на соса.
4. Добавете пресния лук, разбъркайте и с дървена лъжица оформете гнездо. Чукнете яйце в чашка и внимателно го изсипете в гнездото, така че да се запази цяло. Преценете си големината на тигана и местата за гнезда така, че да поберете и 6-те яйца.
5. Когато сте чукнали всички яйца, внимателно можете да опитате да разбъркате белтъка, без да пукате жълтъка - колкото се получи. Оттук-насетне гответе до желаната твърдост на яйцата. Оригиналната рецепта е за по-рохки жълтъци, но ако не ги харесвате така, дръжте на слаб огън повечко време.
6. Сервирайте с поръска от наситнен пресен лук и свежи листа мента, ако имате. Поднесете и хляб за топкане на жълтъка, както го сервират в Турция.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ