Медено руло от свински врат с лук и билки
Карамелизирано свинско руло с лук и медена коричка.
Необходими продукти:
- 1,5 кг парче свински врат или друго парче от прасето по избор
- сол и пипер
- 4 глави лук
- 1 с.л. кафява захар
- 3 с.л. олио
- 100 г стафиди
- 50 мл ром
- 7 скилидки чесън
- 2 с.л. свинска мас
- 4 с.л. мед
- 30 г масло
- 4 с.л. соев сос
- 2 с.л. оцет
Начин на приготвяне:
1. Месото разрежете на "пеперуда" така че парчето да се изтъни и да стане по-голямо като площ.
2. Намачкайте 3 скилидки чесън, смесете ги със сол и пипер, добавете свинската мас и обтрийте горната страна на месото с този сос.
3. Стафидите накиснете в рома.
4. Лука нарежете на полумесеци, сгорещете олиото и запържете до покафеняване. Добавете 1 с.л. оцет, стафидите с част от рома и захарта и гответе още няколко минути на умерен огън. Получената смес разпределете върху намазаното месо. Завийте на руло и при нужда вържете с конец, за да не се разтвори.
5. Подгрейте меда, разтопете маслото и го налейте при него, добавете соевия сос, черен пипер, 1 с.л. оцет и останалия чесън, намачкан на паста. Разбъркайте хубаво.
6. Месото поставете в тава. Намажете обилно с половината от медения сос, завийте във фолио или захлупете с огнеупорен капак и печете на 190 градуса за 40 минути.
7. Развийте фолиото. Намалете фурната на 180 градуса, намажете рулото с 1/2 от останалата смес и върнете за 15 минути. След това извадете, залейте с останалия меден сос и запечете за още 10 минути.
8. След изваждане оставете да почине 10 минути и сервирайте.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ