Маяно тесто с масло и мляко
Домашно тесто за пици, мекици и хлябове със суха мая, мляко, масло и белтък.
Необходими продукти:
- 250 мл мляко
- 110 г разтопено масло
- 1 белтък
- 3 с.л. захар
- 1 ч.л. сол
- 1,5 ч.л. суха мая
- 500 г брашно
- 1-2 с.л. олио
Начин на приготвяне:
1. Млякото стоплете до температура малко над телесната и пресипете в голяма купа.
2. Добавете разтопеното масло, белтъка (жълтъка на яйцето можете да си запазите за намазване на печивото, което ще готвите, ако не е пица), захарта и солта. Разбъркайте с вилица.
3. Поръсете маята, разбъркайте отново - нежно, но поне една минута. След това постепенно вкарайте брашното, като предварително може да го пресеете или да ръсите директно в купата през сито.
4. Когато цялото брашно се абсорбира, прехвърлете тестото на набрашнен плот и месете докато спре да се лепи по ръцете.
5. Вземете чиста и суха купа - не тази от направата на тестото. Намажете дъното и стените с олио и поставете оформеното на топка тесто в нея. Намажете с малко олио и от горната страна тестото. Покрийте със стреч фолио.
6. Пъхнете в загрята на 50 градуса фурна за 30 минути. След това само премесете на набрашнен плот и можете да оформите в каквото желаете. Това тесто е подходящо за пици, мекици, кифлички, тутманик, рогчета, милинки. Дори и изпържено на малки топчици се превръща в апетитни бухти, които можте да залеете с мед или мармалад.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ