Маслен крем с еспресо и шоколадови зърна кафе
Изискан крем, който очаква вашите сладкиши.
Необходими продукти:
За масления крем с еспресо:
- 2 яйца
- ½ ч.ч. много ситна кристална захар
- щипка сол
- 250 г масло, размекнато и нарязано на кубчета от по 2 см
- 4 с.л. еспресо, охладено до стайна температура
- готварски термометър
За шоколадовите зърна кафе:
- 80 зърна кафе (около 10 г)
- 60 г полу-сладък шоколад
Начин на приготвяне:
На масления крем с еспресо:
1. Сложете яйцата, захарта и солта в купата на миксер и разбийте за кратко.
2. Сложете вода на около 1 - 2 см от дъното на тенджерка да заври и поставете купата отгоре, така че да не достига до водата.
3. Разбийте яйчената смес, докато температурата достигне 70°С.
4. Сложете купата отново на миксера и разбъркайте съдържанието на средно-висока скорост за 5 мин. или докато се охлади до стайна температура.
5. Намалете скоростта до средна и без да спирате миксера, добавете една по една бучките масло.
6. Добавете еспресото, смесете до пълна хомогенност (може да остържете също стените на съда) и след това разбивайте 1 мин. на най-високата скорост на миксера.
7. Насипете готовия крем в приготвени чашки и оставете в хладилника. Може да се съхранява в затворен съд до 5 дни. Ако след изваждане се е втвърдил прекалено, пуснете за кратко в микровълновата фурна или разбийте отново с миксера.
*Може да приготвите и ванилов маслен крем, като добавите 2 ч.л. ванилов екстракт вместо еспресото в яйчената смес.
На шоколадовите зърна кафе:
1. Нарежете шоколада на малки парченца и го сложете на водна баня. Разбъркайте няколко пъти, докато се разтопи напълно и след това го смесете много добре с гумена шпатула.
2. Пуснете зърната кафе вътре и разбъркайте, така че всяко да се покрие с шоколад.
3. Извадете ги от шоколада и оставете да се отцедят от излишния (може да използвате клечки за зъби). Сложете ги върху хартия за печене да се охладят и оставете в хладилника за около 30 мин. или докато шоколадът се втвърди. След това ги прехвърлете в кутия (постлана с намаслена хартия за печене) и може да ги съхранявате в хладилника за доста дълъг период.
4. Използвайте като украса за крема или за друг десерт.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ