Регистрация

Маслен крем с еспресо и шоколадови зърна кафе

Маслен крем с еспресо и шоколадови зърна кафе
Средно   |   Порции 8   |   Видяна: 2741

Изискан крем, който очаква вашите сладкиши.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За масления крем с еспресо:

  • 2 яйца
  • ½ ч.ч. много ситна кристална захар
  • щипка сол
  • 250 г масло, размекнато и нарязано на кубчета от по 2 см
  • 4 с.л. еспресо, охладено до стайна температура
  • готварски термометър

За шоколадовите зърна кафе:

  • 80 зърна кафе (около 10 г)
  • 60 г полу-сладък шоколад

Начин на приготвяне:

На масления крем с еспресо:

1. Сложете яйцата, захарта и солта в купата на миксер и разбийте за кратко.

2. Сложете вода на около 1 - 2 см от дъното на тенджерка да заври и поставете купата отгоре, така че да не достига до водата.

3. Разбийте яйчената смес, докато температурата достигне 70°С.

4. Сложете купата отново на миксера и разбъркайте съдържанието на средно-висока скорост за 5 мин. или докато се охлади до стайна температура.

5. Намалете скоростта до средна и без да спирате миксера, добавете една по една бучките масло.

6. Добавете еспресото, смесете до пълна хомогенност (може да остържете също стените на съда) и след това разбивайте 1 мин. на най-високата скорост на миксера.

7. Насипете готовия крем в приготвени чашки и оставете в хладилника. Може да се съхранява в затворен съд до 5 дни. Ако след изваждане се е втвърдил прекалено, пуснете за кратко в микровълновата фурна или разбийте отново с миксера.

*Може да приготвите и ванилов маслен крем, като добавите 2 ч.л. ванилов екстракт вместо еспресото в яйчената смес.

На шоколадовите зърна кафе:

1. Нарежете шоколада на малки парченца и го сложете на водна баня. Разбъркайте няколко пъти, докато се разтопи напълно и след това го смесете много добре с гумена шпатула.

2. Пуснете зърната кафе вътре и разбъркайте, така че всяко да се покрие с шоколад.

3. Извадете ги от шоколада и оставете да се отцедят от излишния (може да използвате клечки за зъби). Сложете ги върху хартия за печене да се охладят и оставете в хладилника за около 30 мин. или докато шоколадът се втвърди. След това ги прехвърлете в кутия (постлана с намаслена хартия за печене) и може да ги съхранявате в хладилника за доста дълъг период.

4. Използвайте като украса за крема или за друг десерт.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 40 мин.
Време за готвене: 1.20 ч.

Рейтинг и коментари (1)

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта