Мароканска салата с жарени моркови и ким
Пикантна салата с моркови, лук и лимонов сок.
Необходими продукти:
- 4 средно големи моркова
- 1 глава лук
- 2 с.л. зехтин
- щипка лют пипер (по желание)
- 2-3 щипки ким
- 2-3 с.л. прясно изстискан лимонов сок
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Обелете морковите и ги рендосайте на едро ренде. Най-добре ще е ако имате под ръка резачка за зеленчуци на тънки ивички (китайските зеленчукови рендета) или ренде за правене на решетки. Ако ли не - просто изберете най-едрите възможни дупки на обикновеното си ренде или резачката за тънки шайби.
2. Нарежете лука на тънки полумесеци и разделете парченцата едно от друго.
3. Загрейте зехтина в тиган, добавете лука и жарнете за около минута. След това добавете морковите и подправките и при непрекъснато мешане пържете още минута-две. Идеята е зеленчуците да останат твърди в сърцевината си след термичната обработа, но и да се овкусят качествено с подправките и да отворят целия потенциал на сладостта си.
4. Охладете салатата и я залейте с лимоновия сок. По желание можете да поръсите със семена.
5. Разбъркайте и сервирайте. Можете да украсите със стръкче див лук или наситнен пресен копър.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ