Зимна прясна салата от кореноплодни зеленчуци
Витаминозна бомба за зимата от дайкон, цвекло и моркови.
Необходими продукти:
- 2 големи моркова
- 2 средни главички червено цвекло
- парче дайкон – около 100-150 грама
- сол
- сокът от един лимон (или оцет, за предпочитане ябълков)
- зехтин (олио)
- копър (по желание)
- маслини (по желание)
Начин на приготвяне:
1. Рендосайте зеленчуците на едрата страна на рендето и ги смесете в купа. Не опитвайте да правите салата с чопър, защото се спихва и става безвкусна.
2. Първо осолете и разбъркайте, след това залейте с лимоновия сок (оцета) и отново размесете. Убедете се, че е добре на сол, защото когато сложите и зехтина, по зеленчуците вече няма да може да полепват подправките.
3. След като сте уверени, че салатата е точно осолена и подкиселена по ваш вкус, облейте я със зехтин и разбъркайте отново. Аз пропуснах, но вие можете да поправите грешката ми, ако поръсите за финал с наситнен пресен копър и поднесете с любимия вид маслини. Тялото ви ще получи толкова витамини и минерали, че ще ви благодари.
* Салатата е прекрасна идея да си хапнете нещо наистина полезно, да си направите мезенце за една ракийка или пък да поднесете няколко мазни свински мръвки в компанията на свежа и леко кисела гарнитура.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ