Лют кекс с шоколад и карамел
Пикантен кекс с карамелизирани ядки и дулсе де лече.
Бон Апети
Излъчен на 08.02.2018
Екстравагантен и модерен кекс с пикантна нотка, солен карамел, шоколад и дулсе де лече правят Лора и Стоян, за да прирпомнят новите тенденции в сладкарството, които умело комбинират сладко със солено и пикантно, търсейки най-вкусната симбиоза между тези три контрастиращи вкуса. Ако сте готови за импровизации или искате да обогатите набора си от рецепти с иновации, то опитайте тази, защото най-вероятно крайният резултат ще ви допадне повече, отколкото очаквате.
В купа се смесват сухите съставки - бяло брашно с какао на прах, бакпулвер, ванилия, лют и пушен червен пипер (най-добре си намерете кайенски пипер, защото неговата пикантост е най-подходяща за сладкиша). В друга купа се разбиват яйцата със захарта, добавя се зехтина и млякото и се наливат сухите съставки. Сместа се обогатява с добавката на шоколадов кувертюр или капки и се пресипва в тава, за да се изпече.
През това време си правим карамелизираните ядки като смесваме орехи, кашу и бланширани бадеми и ги запържваме в мазнина. В друг съд карамелизираме кафява захар, добавяме ядките към нея, разбъркваме и прехвърляме върху силиконов килим. Отгоре поръсваме със сол, наситнен розмарин и лют сос. Оставяме да се охлади и да се превърне в крокан.
Изпеченият и охладен кекс се нарязва на парчета. Всяко от тях се полива с дулсе де лече, разбито със сол на люспи и се поръсва с ядките. Идеална партия за чай, кафе или няколко глътки уиски.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ