Лингуини с млада папрат
Апетитни лингуини без месо.
Необходими продукти:
- сока на 2 лимона
- 3 или 4 скилидки чесън
- ¾ чаша зехтин
- нарязан магданоз
- половин пакет лингуини
- 100 г панчета
- 150 г прясна сладка папрат или аспержи
Начин на приготвяне:
1. Първо бланширайте папратта в тенджера с вряща подсолена вода. Варете за около 5 минути, отцедете и потопете в ледена вода. Отцедете и оставете настрани.
2. Изстискайте лимоните.
3. Чесънът трябва да е нарязан много на тънко.
4. Нарежете магданоза.
5. Нарежете панчетата на тънки ленти.
6. Сварете лингуините в подсолена вряща вода, докато станат готови и леко твърди. Отцедете и смесете с ¼ чаша зехтин.
7. Бавно загрейте зехтин в плитък тиган, добавете чеснови резенчета и пържете, докато покафенеят. Внимавайте, защото твърде високата температура би ги изгорила. Добавете малко лимонов сок в тигана, за да спрете пърженето.
8. Загрейте папратта в тиган с малко зехтин или масло. Добавете при лингуините.
9. Добавете зехтина, чесъна и лимоновия сок в горещата паста, както и панчетата и нарязания магданоз. Накрая сложете папратта.
10. Разбъркайте и сервирайте. Гарнирайте с млян черен пипер и настърган пармезан.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ