Лимонова паста Алфредо с прошуто
Паста със сметана, прошуто и сирене.
Необходими продукти:
- 500 г паста оречиете (или друга паста по избор)
- 400 мл гъста сметана
- 1 ч.ч. фино настъргано сирене Грана Падано (или друг вид сирене по избор)
- 2 ч.л. фино настъргана лимонова кора
- сокът на 1/2 лимон
- 8 резена прошуто, нарязано на тънки ленти
- 1 ч.ч. нарязан зелен лук
За украса:
- тънки резени Грана Падано (или кашкавал), нарязани с белачката за зеленчуци
- зехтин
- сол и пипер
Начин на приготвяне:
1. Сложете голяма тенджера с леко подсолена вода на котлона.
2. Когато заври, сложете пастата и разбъркайте хубаво. Варете до степен ал денте.
3. В тиган с дебело дъно налейте сметаната, щипка сол и черен пипер. Оставете да заври на бавен огън и добавете настърганото сирене, лимоновата кора и лимоновия сок и оставете да къкри още 1-2 мин. до сгъстяване. Опитайте на вкус и добавете още подправки, ако е необходимо.
4. Отцедете хубаво пастата и я разбъркайте със соса, прошутото, зеления лук и разбъркайте още около минута, за да поеме пастата ароматите на соса.
5. Украсете с нарязаното сирене, поръсете със зехтин, прясно смлян черен пипер и поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ