Ливански пържени фалафели
Фалафели от нахут с индийски подправки.
Необходими продукти:
- 450 г нахут, накиснат за 24 ч.
- 1 средна глава лук
- 1 среден картоф, обелен
- 4 скилидки чесън
- 1 ч.л. смлян кориандър
- 1 ч.л. кимион
- 2 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. пипер
- 1/2 ч.л. лют червен пипер
- 1 с.л. брашно
- зеленчуково олио за пържене
- 2 ч.л. сода за хляб
Начин на приготвяне:
1. Отцедете нахута.
2. Срежете на четвъртинки лука и картофа.
3. Прокарайте всичко през мелачката за месо на фината приставка, заедно с чесъна, на два пъти.
4. Прибавете останалите необходими продукти без содата за хляб и зеленчуковото олио.
5. Разбъркайте много добре.
6. Прокарайте отново през мелачката за месо и разбъркайте.
7. Покрийте и оставете за 2 - 3 ч.
8. Сгорещете олио за пържене на маслена баня. През това време прибавете содата за хляб към сместа с нахут.
9. С навлажнени ръце оформете топчици от сместа колкото орех и леко ги приплескайте като кюфтенца.
10. Изпържете на маслена баня от всички страни до златисто-кафяво.
11. Извадете от олиото с решетъчна лъжица и отцедете върху салфетки.
12. Поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ