Леща със запръжка по селски
Чорба с леща, лук и моркови по рецепта на тъщата.
Необходими продукти:
- 300-350 г леща
- 1 глава лук (можете да я замените и с връзка пресен лук)
- 1 глава стар чесън
- 1-2 моркова по желание
- 1-2 чушки
- 2 с.л. брашно
- магданоз
- олио
- къри на прах
- червен пипер
- черен пипер
- универсална подправка (вегетина, пикантина или друга по избор)
- чубрица (ронена)
- сол
- вода
Начин на приготвяне:
1. Изчистете и измийте лещата, сложете я да кипне и щом заври, изхвърлете първата вода. След това я оставете да кипи с 2-3 литра вода на бавен огън.
2. Отсранете скилидките чесън от главата, но не ги белете. Просто ги измийте добре и ги сложете цели с люспата в супата. Това е трик за невероятно вкусен чесън, който научих от авер в казармата.
3. Преминете към запръжката като първо в нагрятото олио изсипете нарязания на ситно лук, след това морковите, а накрая - чушките. Прибавете подправки от гореизброените на вкус, ако имате претенции да сложите от друга подправка - направете го, а накрая добавете и брашното.
4. Когато запръжката се сгъсти, загребете с черпак от чорбата на лещата я го изсипете в тигана. Ще са ви нужни 2-3 черпака. Бъркайте постоянно с дървена лъжица, така че да не загорят продуктите или пък да останат валци.
5. Изсипете запръжката в тенджерата с лещата и разбъркайте хубаво, така че да се смесят перфектно двете течности. Продължете да варите ястието още около 30 мин. на бавен огън.
6. Когато е готово, отстранете от котлона, без да слагате похлупак. Щом поизстине, поднесете поръсено с наситнен пресен магданоз.
Една рецепта на тъща ми, която е цар на традиционите манджи. Тук обаче съм направил малки подобрения, но основното е, че запръжката е варена и не се прави когато ястието вече е готово, а е в процеса на самото готвене. Така става по-добре. Опитано е!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ