Лешников сладкиш с бял шоколадов мус
Шоколадова торта с ядки и малини.
Необходими продукти:
За лешниковия сладкиш :
- 25 г цели лешници
- 25 г тъмен шоколад
- 33 г неосолено масло, размекнато
- 42 г цяло яйце, леко разбито
- 42 г захар
- 25 г брашно
За белия шоколадов мус:
- 120 г бял шоколад
- 28 г жълтък
- 18 г захар
- 85 мл мляко
- 4 г желатин на прах
- 20 мл вода
- 200 мл прясна сметана
- малини (пресни или замразени)
Начин на приготвяне:
На сладкиша:
1. Загрейте предварително фурната на 160ºC.
2. Нарежете лешниците на малки парчета и ги изпечете във фурната докато усетите аромата им. Заделете и оставете да се охладят.
3. Разтопете шоколада в купа над вряща вода.
4. В друга купа разбийте на крем маслото до побеляване. Заделете.
5. В друга купа смесете яйцето и захарта. Разбийте ги над съд с вряща вода, до побеляване. Свалете от огъня.
6. Изсипете разтопения шоколад в сместа с маслото и разбъркайте хубаво.
7. След това прибавете разбитото яйце и захарта и разбийте много добре.
8. Прибавете брашното и охладените печени лешници в течното тесто и разбъркайте до хомогенност.
9. Изсипете в съд за печене и печете за около 8 - 10 мин. В средата трябва да е леко течно.
10. Когато се охлади, нарежете на кръгове или квадрати с големина около 1 см по-малки от формичката, която ще използвате за муса.
На муса:
1. Накиснете желатина във водата. Заделете.
2. Разтопете белия шоколад в купа над вряща вода.
3. В отделна купа разбийте жълтъка и захарта до побеляване.
4. Сгорещете млякото до степен точно преди да заври.
5. Изсипете го при яйчената смес, като не спирате да разбърквате.
6. Върнете в тенджерката и на много слаб огън разбърквайте докато започне да се сгъстява.
7. Прибавете накиснатия желатин и продължете да загрявате, докато се разтопи.
8. Свалете от огъня и изсипете при разтопения бял шоколад, след като прецедите, за да отстраните всякакви бучици. Разбъркайте много добре.
9. Оставете да се охлади до стайна температура. Забележка: не слагайте сместа в хладилника, защото мусът ще стане на зрънца тъй като желатинът отново ще се кристализира.
10. Докато шоколадовата смес се охлажда, разбийте сметаната.
11. Прибавете сметаната внимателно в охладения шоколад. Смесете добре, но не прекалявайте.
На аранжировката:
Ще ви е необходима кръгла формичка или разглабяща се форма за сладкиши (без основата й). Може да използвате и ацетатно фолио за стените на формичката, за да извадите след това по-лесно блата.
1. Сложете сладкиша в средата, след това изсипете половината мус.
2. Подредете слой малини върху муса и оставете около 1 см място отстрани.
3. Изсипете останалия мус, загладете повърхността и оставете в хладилника за няколко часа или за цяла нощ.
4. Ако сте използвали ацетатно фолио, просто го отлепете. Ако не, увийте топла хавлиена кърпа около металната формичка, за да се отлепи мусът от страните й.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ