Лесни питки с кашкавал и чубрица
Домашни хлебчета с кашкавал и чубрица и коричка от магданоз и пресен лук.
Пак сме с влогърката Милена, която ни учи как да си направим домашен хляб с билки и кашкавал. Замесеното тесто се превръща в ефирни питчици с мека и въздушна сърцевина и апетитна коричка, овкусена със зехтин, пресен магданоз и зелен лук. Ето как да си ги направите у дома:
Първо си пресяваме брашното и след това добавяме в него яйцето, солта, захарта, маята, млякото и олиото, започваме да бъркаме и щом се сгъсти, изсипваме и настъргания кашкавал и месим хубаво докато кашкавалът се разпредели равномерно в цялото тесто. След като сме получили гладко и нелепнещо по ръцете тесто, намазняваме купа и го оставяме да втаса докато удвои размера си, като го покриваме с капак или домакинско стреч фолио. Добре е температурата в стаята да не е под 20 градуса. Авторката съветва ако кухнята е по-хладна, да оставим тестото върху работещ хладилник или пералня.
Докато бъдещата питка втасва, си наситняваме магданоз и по желание пресен лук и ги смесваме със зехтина и чубрицата. Втасалото тесто нарязваме на топки, които овалваме в сместа с мазнината и подправките. Редим питките в тавичка за печене, като може и да са плътно прилепени една до друга. Завиваме отново с фолиото и оставяме да втасат повторно. После печем в предварително захрята фурна на 190 градуса за 30-35 минути. А след това ни остава просто да си ги хапнем за закуска или да ги поднесем като допълнителна глезория към вкусно основно ястие със сосче.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ