Лесен домашен кекс в черно и бяло
Кекс с два цвята, аромат на ванилия и парчета с какао и добавки по избор.
Необходими продукти:
- 3 яйца
- 1 ч.ч. от 200 мл захар
- 200 мл мляко
- 100 мл олио
- 350 г брашно
- 10 г бакпулвер
- ванилия - есенция, екстракт или друго по избор
- 2 с.л. какао на прах + 2 с.л. вода
- 10-15 г масло
- пудра захар за поръсване
- добавки по желание - шоколадови капки, орехи, кокосови стръготини
Начин на приготвяне:
1. Чукнете яйцата в купа, добавете захарта и разбивайте с миксер на слаба степен или с тел докато захарта се разтвори.
2. Налейте млякото и олиото и разбийте до сравнително хомогенизиране. Прибавете ванилията и разбъркайте.
3. Пресейте брашното и бакпулвера в купата и разбърквайте докато се смесят всички съставки в идеална гладкост. След това на око раздлете тестото в две отделни купи.
4. Какаото разбийте с водата в малка купичка. С топла вода ще ви е по-лесно да го превърнете в гладък крем. Изсипете го в едната половина на тестото и разбъркайте. Тук по желание можете да сложите добавки - ядки и в двете части или пък шоколадови капки или кокосови стърготини в бялата. Разбъркайте.
5. Ако имате купа за кексове с дупка, директно я намаслете. Ако ли не, покрийте дъното на тава за торти с хартия за печене и намажете с масло хартията и стените. В средата на кръглата форма сложете обърната чаша с дъното нагоре. Тя ще играе ролята на формичка за дупката на кекса.
6. С двете ръце едновременно изливайте двата цвята тесто от двете противоположни страни на формичката. Така едната половина кекс ще е бяла, а другата - тъмна.
7. Пъхнете сладкиша в предварително загрята на 180 градуса фурна за 40 минути. Направете тест с клечка за зъби и допечете за 5 минути или директно извадете.
8. Дайте му 10-20 минути време преди да вадите от формата и да махате чашата в средата. След това положете в поднос и поръсете с пудра захар през цедка.
Източник: YouTube/Schnelle Rezepte
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ