Кекс зебра с кефир
Шарен кекс с красиви ивици.
Необходими продукти:
- 1 и 1/2 ч.ч. брашно
- 1 ч.ч. захар
- 1 ч.ч. кефир (или 1/2 ч.ч. вода и 1/2 ч.ч. кисело мляко)
- 80 мл олио
- 1 пакет бакпулвер
- 1 пакет ванилова захар
- 2-3 с.л. какао на прах
Начин на приготвяне:
1. С миксер в купа разбийте яйцата със захарта, след това добавете кефира или айряна, а после постепенно и брашното. Накрая сипете бакпулвера и олиото. Бъркайте до хомогенизиране.
2. Във втора купа изсипете половината от сместа на око. Към първата смес добавете ваниловата захар и разбийте, а към втората - какаото. Не правете грешката първо да разбивате какаовата част, а после ваниловата, защото ще оцветите и светлата половина с какао.
3. Намазнете кръгла тава за кекс без дупка. След това я набрашнете и оттръскайте излишното брашно.
4. Вземете си два еднакви по големина черпака, като единия пуснете в тъмното тесто, а другия - в светлото.
5. Изсипвайте в центъра на тавата от смесите, като редувате бяла, какаова, пак бяла и така до изчерпване на количествата. Сипвайте бавно и внимателно, за да не се развали шарката. Пък дори и на пръв поглед да изглежда така, не отписвайте кекса на този етап.
6. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 40-50 минути, като на 40-тата минута направете теста с клечка за зъби.
7. Поднесете с топка сладолед, чаша кафе или чай, а можете и да поръсите с пудра захар.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ