Кюфтета от кайма, зеле и ориз със зеленчуков сос
Печени кюфтета със сос от домати и моркови.
Необходими продукти:
За кюфтетата:
- 500 г листа прясно зеле
- 1 глава лук
- 500 г кайма смес
- 1 яйце
- 50-80 г сварен ориз
- сол и пипер
- 1-2 с.л. олио
За соса:
- 1 морков
- 2 домата
- 100 мл доматен сос
- 3 с.л. олио
- 1 глава лук
- сол, пипер и риган на прах
- 3-4 скилидки чесън
- 1 ч.л. захар
- 50 мл вода
За сервиране (по желание):
- майонезен или чеснов сос по желание
- лют пипер по желание
- магданоз по желание
Начин на приготвяне:
1. Зелето накъсайте на парчета, приберете в чопър и смелете на трохи. След това повторете и с едната глава лук.
2. Изсипете лука и зелето в тава, добавете каймата, сол и пипер, яйцето и сварения ориз. Замесете хубаво.
3. Намаслете тава. С мокри ръце оформяйте от каймяната смес големи продълговати кюфтета и редете в тавата. Печете в предварително загрята фурна за 20 минути.
4. През това време се мобилизирайте и пригответе соса. В чопъра смелете и втората глава лук, а моркова рендосайте на едро ренде.
5. Сгорещете олиото, запържете лука и моркова за 3 минути, след това захлупете под капак за още 2 минути. През това време нарежете доматите на кубчета.
6. Добавете доматите, залейте с доматения сос, водата и захарта, овкусете със сол, пипер и риган, разбъркайте и оставете под капак за 5-8 минути.
7. Наситнете чесъна, добавете го в соса и разбъркайте. Трябва да са минали заветните 20 минути на кюфтетата.
8. Извадете кюфтетата и върху всяко сложете по 1-2 с.л. от морковения сос. Върнете във фурната за още 8-10 минути.
9. Сервирайте по желание със заливка от майонезен или чеснов сос, поръсен с люспи пипер и украсен с магданоз.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ