Къри с тиквички и гъби с пилаф
Индийско ясие с пилешко, ориз и къри сос.
Необходими продукти:
За кърито:
- олио
- 1 средна глава лук, едро нарязан
- 1 ч.л. кориандър
- 1 ч.л. кимион
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. чили на прах
- 250 г гъби, нарязани на филийки
- 2 средно големи тиквички, нарязани на филийки
- 4 с.л. нискомаслено кисело мляко
За пилафа:
- 1,25 ч.ч. ориз басмати (или друг дългозърнест ориз)
- олио
- 1 малка глава лук
- 1 скилидка чесън, счукан
- 1/2 ч.ч. замразен грах
- 2 с.л. сусамови семена
- 1/2 ч.л. смляна куркума
- 1 ч.л. смлян кимион
- 1/4 ч.л. сол
- 4 шушулки кардамон
- 1 ч.л. семена резене (по желание)
- 2 ч.ч. пилешки бульон
Начин на приготвяне:
На кърито:
1. Сгорещете олио в голям тиган и изпържете лука до златисто-кафяво. Намалете огъня до умерен и добавете всички подправки. Разбъркайте хубаво.
2. Когато се смесят лукът и подправките, добавете гъбите и тиквичките и пържете като разбърквате до омекване. Ако сместа е прекалено суха, добавете малко вода.
3. Изключете котлона и добавете киселото мляко. Разбъркайте и поднесете веднага с пилафа.
На пилафа:
1. Измийте ориза и го накиснете във вода за около 1/2 час.
2. Сгорещете олио в голяма тенджерка и добавете лука и чесъна. Запържете до омекване на умерен огън.
3. Прибавете подправките, сусамовите семена (може да ги препечете предварително за по-силен вкус) и пържете за около минута. Отцедете хубаво ориза и го сложете в тигана за няколко мин.
4. Налейте пилешкия бульон и оставете да заври. Покрийте с капак и намалете огъня до много слаб за 20 мин. (без да сваляте капака) и варете, докато цялата течност се абсорбира.
5. Свалете от огъня и оставете да престои за 3 - 4 мин.
6. Разбъркайте с вилица и поднесете с кърито.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ