Кускус с бекон и сметана
Солен кус-кус със сметанов сос, колбас и босилек.
Необходими продукти:
- 250 г кускус
- 200 г бекон или шунка
- 200 мл закасена сметана
- 2 стръкчета пресен босилек
- 2 ч.л. зехтин Extra Virgin
- 30 г пармезан, гауда или друг тип жълто сирене
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
1. Кипнете кускуса според указанията на опкаовката в 2 литра подсолена вода.
2. Отцедете в голяма цедка или гевгир и полейте под чешмата със студена вода. Така ще спре да се вари и ще остане леко хрупкав в средата. Ще се спасите и от неприятното разкашкване.
3. Още докато кускуса се готви, нарежете колбаса на кубчета и го запечете на сух тиган докато започне да позлатява.
4. Гребнете три супени лъчжици от сметаната, накъсайте в тях босилека и след това пасирайте с чопър. Запазете си 2-4 листенца босилек за украса, за да не ви се налага да се излагате като мен с магданоз за декорация на паста. Тук не се слага цялата сметана, защото след минаване през чопъра става прекалено течна - няма смисъл да разводнявате соса. Съдържанието на пасатора върнете при останалата сметана и разбъркайте с чаена лъжичка. Посолете на вкус и размешайте отново.
5. В две големи чинии сложете по 1/4 от кускуса. След това разделете колбаса и отгоре покрийте с останалия кускус. Така при разбъркване се появява месната изненада от хрупкав бекон. Отгоре залейте със сметаната и капнете студено пресован зехтин.
6. Рендосайте жълтото сирене и поръсете върху ястието. Ако имате чери доматче или някоя и друга маслинка, ще се върже перфектно за декорация. Сложете и по зелено листенце във всяка чиния и сте готови да сервирате.
* Тук е моментът да подчертая, че това не е оригинална рецепта за паста Карбонара, но е взаимствано именно от италианската идея, където обаче не се ползва заквасена сметана и преди сервиране всичко се готви заедно на тиган.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ