Курабии с пюре от тиква
Маслени сладки с тиквено пюре и подправки.
Необходими продукти:
- 60 г масло
- 150 г сварена или печена тиква
- 50-80 г тиквено семе (обелено)
- 180 г брашно
- 70 г пудра захар
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1 яйце
- 1 жълтък
- 2/3 ч.л. канела
- щика сол
- 1/4 ч.л. индийско орехче
Начин на приготвяне:
1. Ако имате сурова тиква можете да я обелите, нарежете на малки кубчета и да сварите до омекване. Отнема около 25 минути. След това изсипете водата докато е още топла, за да може топлината да подсуши излишната влага от тиквата. Можете и директно да си купите печена тиква, като си вземете около 250 грама, за да сте сигурни, че ядливата сърцевина ще ви стигне. Готовата тиква намачкайте с вилица.
2. В купа пресейте брашното и смесете с пудра захарта, солта и подправките. Добавете студеното масло, нарязано на кубчета и претрийте на маслени трохи. След това добавете семките, пюрето и яйцето. Ако тестото стане лепкаво - приберете в хладилник за 1/2 час.
3. Застелете тава с хартия за печене и с ръце оформете 8-9 сплеснати топки от тестото. Подредете ги с отстояние в тавата.
4. Разбийте жълтъка с 1 ч.л. вода и намажете сладките. По желание можете да поръсите с кристална захар отгоре.
5. Печете в предварително загрята на 170 градуса фурна за 20-тина минути.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ