Кошнички с ягодов крем и сметана
Лимонови кошнички с крем от ягоди и сметанова украса.
Бон Апети
Излъчен на 17.04.2018
Голям ягодов пай със сметана или малки плодови пайове с апетитна червена плънка и сметанова декорация приготвят Лора и Стоян, като следват традиционна рецепта за сладки тарталети. Можете да ги направите в какъвто размер искате, както и да украсите по желание.
Първо се прави тесто за тарталети като размекнато на стайна температура масло се разбива с миксер с пудра захар. После се добавят яйца и щипка сол и се разбива още до получаването на крем. Добавя се лимонова кора за аромат, а след това и брашното. Тук вече миксерът не е нужен и тестото се дозамесва с шпатула. Оформя се на сплесната кора и се прибира в хладилник, за да се стегне маслото. След това се разточва на набрашнен плот и от него се изрязват нужните формички.
Основата за тарталетте се пече, като се покрива с лист хартия за печене и отгоре се изсипва морска сол. Така кошничките няма да се надуят. След 10-тина минути листът със солта се маха и чашките се допичат до позлатяване на ръбовете.
Ягодовият крем се прави като се нарязват ягоди и се кипват в компанията на портокалов ликьор, захар и лимонов сок. В друг съд се смесва царевично нишесте със студена вода и след това се добавя като сгъстител в крема. Ягодовата плънка се излива в изстиналите тарталети и се оставя да стегне. По желание можете да поднесете сладкишите с бита животинска сметана със захар, смесена с разбъркана заквасена сметана с ванилова захар. Ако желаете този крем можете да вкарате в пош и с него да оформите розички. Или пък просто да гребнете с лъжица и да изсипете като куличка върху десерта. Ако искате още цветове, добавете и пресни листенца мента непосредствено преди сервирането.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ