Класически макарони с яйца и сирене
Макарони на фурна по нашенски.
Сладко-солените макарони на фурна с яйце, сирене и захар са любим спомен от детството за вкусна сутрешна или следобедна закуска. И въпреки че тук се използва италиански продукт - паста, то рецептата си е типично българска, защото в тази комбинация макароните не се готвят никъде по света.
Приготвянето започва като се кипва голямо количество вода. На 100 грама паста трябва литър вода, така че си изчислете колко да сипете в тенджерата. След като заври водата, на всеки литър се добавя по 1 ч.л. сол. И чак когато солта се разтвори, се добавят макароните. Това е основно правило за варене на паста, въпреки че в българския вариант мнозинството не хаби ток за подгряване на 4 литра вода за пакет тестено изделие.
А докато водата кипва, можете да си направите и млечната заливка. В купа се разбиват яйца, добавя се ванилия, опаковка прясно мляко и захар. Разбива се отново. След това се натрошава сирене. На едро или на дребно - вие си преценете.
Сварените макарони, които е добре да оставите леко сурови (ал денте), защото ги очаква втора термична обработка, се изсповат в тава. Най-добре добавете маслото докато са топли и ги разбъркайте, за да се намаслят хубаво. Колкото повече масло сложите, толкова по-вкусни ще са. След това се заливат с яйчено-млечната смес и се пъхват във фурната на 180 градуса докато хванат апетитна златиста коричка - около 35 минути.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ