Киш Лорейн с пилешко и гъби
Солен пай с месо, гъби и сметанова заливка.
Необходими продукти:
За тестото:
- 50 г масло
- 1 яйце
- 3 с.л. студена вода
- 1/2 ч.л. сол
- 200 г брашно
За плънката:
- 300 г пилешко филе
- 300 г гъби
- 1/2 глава лук
- 2 с.л. олио
- сол, пипер и индийско орехче
За заливката:
- 180-200 мл течна сметана
- 2 яйца
- 150 г кашкавал
Начин на приготвяне:
1. Пресейте брашното в купа, добавете солта и студеното масло. Претрийте на трохи. Добавете яйцето и водата и замесете маслено ронливо тесто. Оформете на топка, увийте в стреч фолио и приберете в хладилника за 30 минути.
2. Пилешките гърди сварете. Можете да добавите в бульона обелки или парчета лук, моркови и целина и след това ще имате домашен пилешки бульон. Докато месото се вари, почистете гъбите, нарежете на парчета и наситнете лука. Сгорещете олиото и запържете в него гъбите и лука. Добавете накъсаното на мръвки сварено пиешко и овкусете със сол и пипер. Гответе няколко минути и махнете от огъня.
3. Намажете с масло кръгла формичка и разстелете тестото в нея така че да покрива и бордовете. Изсипете месото с гъби в получената долчинка. Разбийте яйцата, добавете сметаната и разбийте отново. Рендосайте кашкавала в сместа, разбъркайте и залейте с нея киша.
4. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 45 минути.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ