Кисели зелеви сарми с плънка от моркови
Зелеви рулца с марината за туршии и морковена плънка.
Необходими продукти:
- 1 зелка
- 2 моркова
- 1 глава чесън
- 60 мл олио
- сол и черен пипер на вкус
- 1/2 ч.ч. оцет
- 700 мл вода
- 3-4 с.л. захар
Начин на приготвяне:
1. Махнете кочана на зелето и разделете листата едно от друго.
2. Изрежете най-долния и твърд край на всяко листо и ги сложете във вода да поврат до омекване.
3. Рендосайте морковите и ги овкусете със сол и черен пипер.
4. Във всеки лист зеле увийте от морковената плънка като оформите сармичка. Подредете сармичките плътно в тенджера или тавичка.
5. Залейте с маринатата и оставете да престои в хладилник минимум 24 часа.
6. Пригответе маринатата като загреете водата до кипене, но без да й позволявате да заври и сипете в нея 1 ч.л. сол, захарта, оцета, олиото и намачкания чесън. Изчакайте да се охлади и залейте ястието.
7. Поднесете като предястие, гарнитура, салата или мезе за твърдо гориво. В по-северните страни това е рецепта за закуска.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ