Кексчета с шоколад и фъстъчено масло
Ванилия, канела, карамел и шоколад галят сетивата.
Необходими продукти:
За кексчетата:
- ½ ч. ч. масло
- 1 ч. ч. кафява захар
- 1 яйце
- ¾ ч. л. ванилия
- 1 ч. ч. брашно
- ½ ч. л. бакпулвер
- ¼ ч.л. сода за хляб
- ¼ ч. л. морска сол
- ½ ч.л. канела
- ¼ ч. ч. карамелени късчета
За глазурата:
- ¾ ч. ч. натрошен шоколад (не много сладък)
- 3 с. л. фъстъчено масло
- 1 ч. л. прясно мляко
- ½ ч. л. ванилия
Начин на приготвяне:
1. Намажете с мазнина дъното на квадратна тавичка 22х22 см. и го покрийте с хартия за печене, така че поне 2 см. да стърчат от двете страни (като дръжки). (Ако е необходимо застъпете два листа, така че да стърчи достатъчно и от двете страни, а излишната хартия изрежете с ножица). Намажете хартията с мазнина и наръсете с брашно. Оставете настрана.
2. Разтопете маслото в микровълновата. Добавете захар и разбийте до получаването на гладка смес. Добавете яйцето и ванилията и продължете да бъркате.
3. Прибавете с лъжица брашното, бакпулвера, содата, канелата и солта и разбъркайте, така че да се смесят. Най-накрая добавете и парченцата карамел.
4. Излейте тестото в предварително приготвената тавичка и го разпределете равномерно из цялата тавичка. Запечете кекса на предварително загрята на 180 С фурна за 20-22 минути или докато кекса стане пухкав и пружинира при натиск. Оставете да изстине поне час, но не го изваждайте от тавичката.
5. Щом се охлади кекса, разтопете шоколадовите парченца в микровълновата. Прибавете към тях фъстъченото масло и разбъркайте, за да се смесят добре. Намажете сместа върху кекса. С помощта на хартията внимателно повдигнете кекса и го извадете от тавичката, след което го разрежете на квадратни парчета.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ