Кекс от орехи с мед и бял шоколад
Сладкиш с ядки и шоколадова глазура с ягоди.
Бон Апети
Излъчен на 14.02.2018
Сладкиш с много ядки по рецепта на прословутия готвач Рене Редзепи готвят Лора и Стоян. Това е десерт, създаден с фантазия и история, в който се използва брашно от ядки и съвсем малко бяло брашно. Украсата е по желание и може да се приложи за всякакви сладкиши, които трябва да порадват с визия. А приготвянето е странно, но не особено трудоемко. Просто трябва да си набавите голямо количество ядки.
Малко орехи се заделят и се нарязват с нож на парченца, за да хрупкат по-силно в състава на кекса. Останалите се превръщат в брашно с блендер, като към тях се добавят бадеми и кокосова захар с уникален карамелен вкус. В купа се разбива масло с мед. Използвайте миксер. След като се превърне в крем, се добавят едно по едно яйцата, после сметана и мляко. В друг съд се смесват сухите съставки - брашното от блендера и бяло брашно. Сухите съставки влизат при мокрите, като се добавят и нарязаните орехи. Всичко се смесва с шпатула до получаването на тесто.
Формичка за кексове се намаслява и се посипва с кокосова захар. А тя ще се карамелизира и ще обгърне сладкиша с карамелена коричка. Изсипваме тестото и отгоре поръсваме с още кокосова захар. Печем на 180 градуса за 40-тина минути. След това търпеливо изчакаме сладкишът да се охлади. Режем на парчета и по желание покапваме с бял шоколад и украсяваме с резени ягода или други плодове.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ