Кашкавалени хрусини с овесени ядки
Мезенца от хрупкави кашкавалени соленки.
Необходими продукти:
- 1 ч.ч. овесени ядки
- 3 ч.ч. брашно
- 200 г кашкавал, пармезан или друго жълто сирене по избор
- 100 г масло
- сол и черен пипер на вкус
- лют пипер по желание
- 2-3 с.л. мляко
- сусам за поръсване
Начин на приготвяне:
Това мезе е изедално за всичко и представлява домашен кашкавален чипс без пържене. От същото тесто можете да си направите и солети, но стават прекалено твърди в средата. По-добре да заложите на плоски хрусини.
1. Разтопете маслото на водна баня.
2. Рендосайте жълтото сирене.
3. В купа смесете брашното с овесените ядки и рендосания кашкавал. Добавете маслото и подправки на вкус. Можете да импровизирате с кимион, ким, пушен пипер и каквото харесвате. От получената смес с добавка на малко мляко оформете твърдо тесто и го приберете в хладилника, да се стегне още малко за 30-тина минути.
4. Застелете тава с хартия за печене и пуснете фурната да загрява на 180 градуса.
5. От тестото разточете една или няколко тънки кори и от тях изрежете ленти или правоъгълници. Редете в тавата с леко отстояние. Отгоре поръсете със семена сусам.
6. Запечете за 15-ина минути и вашето идеално мезе за всякакъв повод е готово.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ