Каша от просо с извара и стафиди
Млечна закуска с просо и стафиди.
Необходими продукти:
- 2 ч.ч. мляко
- 1 ч.ч. просо
- 100 г стафиди
- 1/2 ч.л. сол
- 25 г масло
- 1-2 с.л. захар или мед (може и повече, ако искате сладникавост)
- ванилия по желание
- 200 г извара
Начин на приготвяне:
1. Измийте просото в цедка под течаща вода докато струята се избистри. Прехвърлете в тенджерка. Залейте с вода, така че да го покрива поне 3 пръста и варете 15 минути сед кипването на умерен огън и по възможност под капак. След това прецедете просото.
2. Стафидите накиснете във вряла вода за 40-тина минути.
3. Отцеденото просо върнете в тенджерата от варенето му. Сгрейте млякото почти до кипване и залейте с него просото. Добавете захарта, солта и маслото и върнете на умерен огън за 25-30 минути.
4. Изварата по желание минете през едра цедка или намачкайте с вилица.
5. Добавете отцедените от кисненето стафиди, ванилия по желание и изварата в готовото и топло ястие. Разбъркайте и поднесете със заливка от мед и украса от стафиди по желание.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ