Катми за закуска
Оригинални катми с бухнало тесто на порички.
Необходими продукти:
- 60 г бяло брашно
- 10 г много фина захар
- ½ ч.л. активна суха мая
- щипка фина морска сол
- 25 г вода на 32°C
- 50 г мляко на 25°C
- ½ ч.л. сода бикарбонат
- 1 ч.л. кипяща вода
Начин на приготвяне:
1. Разбъркайте маята и захарта във водата и млякото и оставете за 10 мин. или докато се разпени.
2. Смесете с брашното и солта до образуването на гладко течно тесто и оставете на топло за 30 мин. или докато се разпени отново.
3. Намажете леко с масло незалепващ тиган с дебело дъно. Намаслете и ринговете за яйца и ги сложете по дъното на тигана. Когато всичко се сгорещи много добре, намалете огъня до съвсем слаб и изчакайте около 1-2 мин.
4. През това време разтворете содата в кипящата вода и я прибавете при течното тесто. Разбъркайте хубаво, за да се смеси равномерно.
5. Налейте от течното тесто в ринговете, така че да ги напълните на около 1-2 см от ръба. Оставете катмите да се изпекат за около 3 мин. или докато на повърхността се появят дупчици и тестото се стегне почти напълно. Обърнете и изпечете до пълна готовност.
6. Извадете леко покафенелите катми от ринговете, като прокарате нож по стените, ако е необходимо и ги охладете върху решетка.
7. След като се охладят напълно, ги препечете в тостера и поднесете с масло, сладко и горещ чай.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ